En kreativ fotogrej jag verkligen vill tipsa andra om är Fotosöndag. Varför så bra? Jo, för att Fotosöndag:

  • Får en att ta bilder och visa upp dem för andra. Bara en sån sak.
  • Funkar oavsett förkunskaper, prylinnehav
    2011_2012 316

    En blomma till er på Fotosöndag! Tack för att ni gör det.

    och tid till förfogande. Bara mobilen att fota med? Det går jättebra.

  • Bygger lika mycket på idéer och tolkningar som på teknik och komposition.
  • Är snällt. Inte alla fotosammanhang är snälla. I hemskans många år avskydde jag Fotosidan för att jag såg att ganska många hyvlade av varandras bilder och idéer rätt rejält. Så är det inte i Fotosöndag. Säg något snällt, eller var tyst, är den oskrivna regeln som folk verkar använda sig av där. Jo, det finns förstås konstruktiva förbättringsförslag också, men mellan konstruktivt och förödande finns det hårfina gränser.

Varje vecka nytt tema (utom under sommaruppehåll med mera). Fantastiskt. Bilderna läggs upp på mitt eget konto på Flickr, och taggas på ett särskilt sätt så att de ska hamna i Fotosöndags bildpool. Hur det går till beskrivs på webbsidan. Det senaste veckotemat var ”Oskarpt”.

Fotosöndag är det som fått mig att släppa sargen när det gäller att visa mina bilder och låta människor tycka till om dem. Dessutom är det Fotosöndagteamet jag måste tacka för fotohybrisen som drabbat mig just nu – när mitt senaste bidrag fått tusentals visningar för att bilden hamnade på Flickr Explore. Vad det är beskrivs väldigt bra i bloggen Infomastern:

Flickr Explore är en samlingssida för de populäraste bilderna. Det som spelar in för att en bild ska hamna där är datum för bilduppladdningen, kommentarer, antal bildvisningar, favoritmarkeringar, antal kontakter på Flickr, metadata och hur många grupper den finns postad i (flera grupper drar ner rankingen).

I vanliga fall får jag kanske ett par hundra sidvisningar, så igår kväll anade jag något lurt när de bara vällde in… Vad som ligger bakom? Någon som av någon anledning valde att släppa fram min bild. Så fortsätter vi, eller hur? Släppa fram varandra – det är bra grejer.

Dela
Facebook Twitter Email